فناوری های مواد و ساخت:

تأثیر حالت تغییر شکل بر ویژگی‌های تغییر شکل داغ و تکامل ریزساختاری در آلیاژهای Cu-Cr-Zr-Ti

تازه ترین تحقیقات نشان می دهد رفتار تغییر شکل داغ آلیاژ Cu-Cr-Zr-Ti با تغییر حالت (مد) تغییر شکل متفاوت می شود. بر اساس این بررسی ها، فشرده سازی تک محوری منجر به یک ریزساختار هم محور و یک بافت تقریبا تصادفی می شود. و فشرده سازی کرنش صفحه ای زیرساخت های کشیده مکعبی ایجاد می کند. و میزان تبلور مجدد تحت در شرایط فشرده سازی کرنش صفحه ای کمتر از فشرده سازی تک محوری است.

تازه ترین تحقیقات نشان می دهد رفتار تغییر شکل داغ آلیاژ Cu-Cr-Zr-Ti با تغییر حالت (مد) تغییر شکل متفاوت می شود. بر اساس این بررسی ها، فشرده سازی تک محوری منجر به یک ریزساختار هم محور و یک بافت تقریبا تصادفی می شود. و فشرده سازی کرنش صفحه ای  زیرساخت های کشیده مکعبی ایجاد می کند. و میزان تبلور مجدد تحت در شرایط فشرده سازی کرنش صفحه ای کمتر از فشرده سازی تک محوری است.

در مطالعات اخیر، تست‌های فشاری تک محوری (UC) و کرنش صفحه ای (PSC) روی نمونه‌های آلیاژ Cu-Cr-Zr-Ti برای بررسی اثر حالت تغییر شکل بر پاسخ تنش-کرنش، رفتار کارسختی و تکامل ریزساختاری آلیاژ انجام شده است. تحت شرایط UC، آلیاژ نرخ کارسختی ثابتی را در مرحله بازیابی قبل از انتقال به حالت پایدار نشان داده است، برخلاف PSC که در آن آلیاژ یک انتقال مستقیم از مرحله بازیافت به مرحله حالت پایدار را نشان می دهد.

بررسی های ریزساختاری در این مطالعه، ریزساختارهای تکامل یافته تحت UC متشکل از دانه‌های هم محور با جهت‌گیری تصادفی را نشان می دهد که توسط مرزهای زاویه بالا (HABs) مشخص شده‌اند. از سوی دیگر، تحت PSC یک بافت مکعبی بسیار قوی {001}〈100〉را نشان می دهد که با افزایش کرنش تکامل یافته است.این بافت مکعبی قوی به تکامل و افزایش پایداری زیرساخت‌های کشیده با جهت گیری مکعبی که در ماتریس تغییر شکل‌یافته مشاهده شده است نسبت داده می شود.

کسر دانه‌های تبلور مجدد دینامیکی محاسبه‌شده از ناحیه گسترش جهت‌گیری دانه (GOS) با GOS<2o، به دلیل وجود گرادیان‌های جهت‌گیری بالا در زیرساخت‌های کشیده مکعب‌گرا کمتر در آلیاژ تحت PSC است.

منبع:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S104458032200095X

https://www.researchgate.net/publication/329975342_Recrystallization_Mechanisms_and_Microstructure_Development_In_Emerging_Metallic_Materials_A_Review/figures?lo=1&utm_source=google&utm_medium=organic

 

 

کلمات کلیدی
//isti.ir/ZBDt