فناوری های مواد و ساخت:
تحلیلهای اجزای محدود مکانیکی و مقایسه نیروی گسیختگی کامپوزیت تقویتشده با الیاف فلز، شیشه و پلی اتیلن
اخیراً نگهدارنده های کامپوزیتی تقویت شده با الیاف[2] (FRC) به عنوان جایگزینی برای نگهدارنده های فولادی زنگ نزن معرفی شدند که میتوانند به طور شیمیایی به چسب نگهدارنده متصل شوند. این کامپوزیتها با الیاف کربن کوتاه یا بلند، آرامید، پلی اتیلن یا شیشه تقویت می شوند و دارای خواص فیزیکی و مکانیکی برتر در مقایسه با مواد غیر تقویت شده میباشند.
گسیختگی گیره هایی که در دندانپزشکی استفاده میشوند، یک مشکل بحرانی است که عملکرد بهینه نگهدارنده را به خطر میاندازد و در صورت عدم اصلاح احتمالاً منجر به برگشت حرکات دندان میشود. گزارش شده است که در دندانپزشکی، فصل مشترک سیم و کامپوزیت، ضعیفترین نقطه ناحیه اتصال است. گسیختگی در فصل مشترک سیم-کامپوزیت رایجترین حالت خرابی در گیره های نگهدارنده دندان است که ممکن است به دو دلیل رخ دهد: (I) مقدار ناکافی چسب پوششدهنده سیم، (II) و تماس اکلوزالی[1] روی کامپوزیت که باعث سایش آن میشود. همچنین، ریزنشت ها در فصل مشترک سیم-کامپوزیت می تواند باعث خرابی گیره ها شود. نگهدارندههای فلزی طرحهای متفاوتی دارند و شامل ترکیبات سیمهای مختلف در اندازههای متغیر می باشند.
سیم های چندرشته ای نسبت به سیمهای گرد ساده برتری دارند زیرا نگهداری مکانیکی رزین کامپوزیت را افزایش میدهند. با این وجود، نگهدارنده های فلزی محدودیتهایی برای استفاده در بیمارانی که به نیکل و سایر فلزات حساسیت دارند، دارند. آنها همچنین باعث نگرانیهای مربوط به زیبایی میشوند. زیرا اگرچه نگهدارنده های فلزی خیلی در معرض دید نیستند، اما ممکن است شفافیت دندانها را کاهش دهند. اخیراً نگهدارنده های کامپوزیتی تقویت شده با الیاف[2] (FRC) به عنوان جایگزینی برای نگهدارنده های فولادی زنگ نزن معرفی شدند که میتوانند به طور شیمیایی به چسب نگهدارنده متصل شوند. این کامپوزیتها با الیاف کربن کوتاه یا بلند، آرامید، پلی اتیلن یا شیشه تقویت میشوند و دارای خواص فیزیکی و مکانیکی برتر در مقایسه با مواد غیر تقویت شده میباشند. همچنین به دلیل ترکیب غیر فلزی از نظر ظاهری و زیبایی برتری دارند. از آنجایی که FRC بارهای وارد شده به مجموعه نگهدارنده (گیره) را به الیاف شیشه موجود در ترکیب آن منتقل میکند، مقاومت عامل اتصال را افزایش میدهد. علاوه بر این، فصل مشترک پیوند بین دو ماده با خواص فیزیکی متفاوت (مانند سیم و کامپوزیت) به همین ترتیب حذف میشود. کارایی فناوری تقویت کامپوزیت به پارامترهای مختلفی مانند نوع رزین اعمال شده، محتوای الیاف زمینه رزین، نوع، طول، شکل و جهت الیاف، چسبندگی آنها به زمینه پلیمری و اشباع رزین از الیاف بستگی دارد. الیاف شیشه و پلی اتیلن بیشتر برای تقویت رزینهای کامپوزیت استفاده میشود. زیست سازگاری مهمترین ویژگی FRC های پلیاتیلن (PFRC) است. همچنین، الیاف پلی اتیلن میتوانند تحت عملیات الکتریکی پلاسما قرار گیرند تا پیوند بهتری با رزین داشته باشند. الیاف پلیاتیلن از زنجیرههای پلیمری با جهتگیری منظم تشکیل شدهاند که دارای مدول الاستیسیته و چگالی کم و مقاومت در برابر ضربه بهینه هستند. رنگ این الیاف سفید است و به همین دلیل میتوان از آنها برای فرایندهای زیبایی دندان استفاده کرد. آنها به شکل مطلوبی با کانتور دندان سازگار میشوند و کنترل آن در طول فرآیند باندینگ آسان است. همچنین به دلیل به همپیوستگی الیاف و کامپوزیت، دارای استحکام باند قابل قبول و متعاقباً خدمات بالینی مطلوبی هستند. خواص مکانیکی FRCهای شیشهای (GFRCs) عمدتاً به استحکام باند فاز رزین و فاز شیشه بستگی دارد. در مجموع، GFRCها دارای خواص مکانیکی عالی، مدول الاستیک نسبتاً بالا و استحکام پیوند بهینه با رزین هستند. علاوه بر این، آنها دارای زیبایی شناسی مطلوب، مقاومت در برابر خستگی، مقاومت در برابر اسید و مقاومت در برابر حلال هستند.
تحلیل المان محدود (FEA) یک تکنیک مناسب برای تحلیل برهمکنشهای بین مواد و نیروها و الگوی توزیع بار است. با استفاده از این روش، محققان میتوانند تحلیل تنش را در هندسههای پیچیده انجام دهند. بر این اساس، جزئیات بیشتر در مورد الگوی توزیع تنش میتواند آشکار شود. در مورد بالاترین نیروی جداشدگی بین نگهدارندهها با ترکیبات مختلف هنوز اختلاف نظر وجود دارد. علاوه بر این، مطالعات بسیار کمی وجود دارد که این نگهدارندهها را با تحلیل اجزای محدود مقایسه میکنند. و مطالعات ارزیابی کارایی نگهدارنده های کامپوزیت تقویتکننده الیاف (FRC) اندک و متناقض هستند. یک مطالعه جدید، با هدف بررسی این فرضیه انجام شده است که آیا نوع نگهدارنده (فلزی، شیشه ای FRC یا پلی اتیلن FRC) بر نیروی جداشدگی نگهدارنده موثر است و همچنین برهمکنش بین مواد و نیروها و الگوی توزیع بار توسط FEA را ارزیابی میکند. این مطالعه با هدف مقایسه نیروی جداشدگی نگهدارندههای فلز، شیشه (GFRC) و FRC پلی اتیلن (PFRC)، ارزیابی برهمکنش بین مواد و نیروها و الگوی توزیع بار توسط تحلیل اجزای محدود (FEA) انجام شده است.
منبع:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1761722722001061
ارسال به دوستان