فناوری های فوتونیک و لیزر:

میکروسکوپ‌های نوری میدان روشن در رقابت با نمونه‌های پیشرفته خود همچنان می تازند

اگر چه امروزه انواع بسیار پیشرفته ای از میکروسکوپ های نوری وجود دارد که ساختارهایی پیچیده بنا به کاربری های مورد نیاز دارند اما میکروسکوپ‌های نوری میدان روشن با ساختار ساده و وظایف مشخصی که دارند، در عصر وفور میکروسکوپ‌های پیشرفته، همچنان با اقبال بالایی از سوی مراکز علمی جهان مواجه هستند.

اگر چه امروزه انواع بسیار پیشرفته ای از میکروسکوپ های نوری وجود دارد که ساختارهایی پیچیده بنا به کاربری های مورد نیاز دارند اما میکروسکوپ‌های نوری میدان روشن با ساختار ساده و وظایف مشخصی که دارند، در عصر وفور میکروسکوپ‌های پیشرفته، همچنان با اقبال بالایی از سوی مراکز علمی جهان مواجه هستند.

میکروسکوپ‌های نوری آزمایشگاهی که عموما بر پایه ساختار میدان روشن ساخته می شوند، فرآیند ساده‌ای دارند. آنها از چهار عدسی همگرا برخوردار هستند که نور مرئی را از درون نمونه عبور داده و بعد از شکست نور توسط لنز، تصویری چندین برابر بزرگ‌تر از اندازه واقعی نمونه به دست می‌آید.

 

ساختار ساده

به دلیل همین قابلیت، عمده استفاده از این میکروسکوپ‌ها در آزمایشگاه‌ها است. دیگر موارد مصرف این نوع میکروسکوپ‌ها، عمدتا در حوزه‌های مربوط به شیمی، هماتولوژی، سیتولوژی، هیستولوژی و میکروبیولوژی است.

این میکروسکوپ‌ها، به‌مانند فرآیندشان، از ساختار ساده‌ای نیز برخوردار هستند. عمده آنها از لوله، حمایت‌کننده لوله، سکوی میکروسکوپ، چهار عدسی، کندانسور، دیافراگم و پیچ میکرومتر برخوردارند.

این ساختار از میکروسکوپ های نوری در عین سادگی، کارایی و مزایای بسیاری دارد. به عنوان مثال، برای مشاهده نمونه‌های زنده سلولی و میکروبی، استفاده از میکروسکوپ‌های نوری، بهترین گزینه ممکن است زیرا از دیگر میکروسکوپ‌ها نمی‌توان برای این امر استفاده کرد.

 

بررسی رفتار سلولی

همچنین با استفاده از این نوع میکروسکوپ می‌توان به راحتی رفتار سلولی یا بافت موردنظر مانند حرکت و تقسیم سلولی را بررسی کرد. استفاده از میکروسکوپ‌های نوری میدان روشن نسبت به نسل‌های جدیدتر و پیشرفته خود مانند میکروسکوپ‌های Confocal، STED، Light Sheet و... دشواری‌های بسیار کمتری دارد و طرز استفاده از آن بسیار ساده است.

از دیگر محاسن میکروسکوپ‌های نوری ساده، هزینه نگهداری بسیار پایین آن است. میکروسکوپ‌های پیشرفته، هزینه نگهداری بالایی دارند و برای بسیاری از موارد، استفاده از آنها به‌صرفه نیست.

 

بزرگ‌نمایی 300 تا 2000 برابری

این میکروسکوپ‌ها، دو گونه هستند. نوع ساده و تک‌لنز آن می‌تواند ذرات را چیزی در حدود 300 برابر بزرگ‌نمایی ‌کند. این به آن معناست که اگر اندازه ذره‌ای را 1 میلی‌متر در نظر بگیریم، تصویری که توسط میکروسکوپ می‌بینیم 300 میلی‌متر است.

نوع مرکب این میکروسکوپ که با اقبال بیشتری به نسبت توع ساده، مواجه شده، توانایی اتصال چندین لنز را به صورت هم‌زمان دارد. این ویژگی، این قابلیت را به آنها می‌دهد که اجسام را تا 2000 برابر بیشتر از اندازه واقعی‌شان بزرگ‌نمایی کنند. به همین دلیل، دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی، مشتریان پروپاقرص این نوع میکروسکوپ هستند.

اگرچه دنیای فناوری در طول سالیان اخیر، از نمونه‌های پیشرفته‌ای از میکروسکوپ‌های نوری رونمایی کرده اما مجموعه قابلیت‌ها و کارکردهایی که در انواع میکروسکوپ‌های نوری میدان روشن وجود دارد، سبب شده تا آنها همچنان به عنوان یکی از ابزارهای مهم و پرشمار رصد در مراکز مختلف آزمایشگاهی و علمی محسوب شوند.

منبع:

isti.ir/Zcmt

کلمات کلیدی
//isti.ir/Ztnt