فناوری های مواد و ساخت:
اثرات ریزساختاری و پردازش فرایند فشرده سازی میکرو-ستونی سرمت های Ti(C,N)-FeNi
در یک مطالعه جدید در زمینه سرمتها، تأثیر ریزساختار و مسیر پردازش بر پاسخ مکانیکی در مقیاس کوچک و همچنین بر مکانیزمهای تغییر شکل و شکست سرمتهای Ti(C,N)-FeNi با فشردهسازی تک محوری میکرو-ستونی توسط پرتوهای یون متمرکز با اندازههای مختلف مورد بررسی قرار گرفته است.
سرمت یک ماده کامپوزیتی است که از مواد سرامیکی[1] (سر) و فلزی[2] (مت) تشکیل شده است. یک سرمت میتواند خواص جذاب یک سرامیک، مانند مقاومت در برابر دمای بالا و سختی، و خواص یک فلز، مانند توانایی تغییر شکل پلاستیک را با هم ترکیب کند و خواص ترکیبی از سرامیکها و فلزات از خود نشان دهد. اغلب سرمتها پایه سرامیکی هستند و فلز در آنها، به عنوان یک اتصالدهنده برای ترکیبات اکسید، بورید یا کاربید استفاده میشود. به طور کلی عناصر فلزی مورد استفاده نیکل، مولیبدن و کبالت هستند. البته بسته به ساختار فیزیکی مواد، سرمت ها میتوانند کامپوزیت های زمینه فلزی نیز باشند، اما سرمتها معمولاً کمتر از 20 درصد حجمی فلز هستند. سرمتها در ساخت مقاومتها (به ویژه پتانسیومترها)، خازن ها و سایر قطعات الکترونیکی که ممکن است دمای بالایی را تجربه کنند استفاده میشوند.
در یک مطالعه جدید در زمینه سرمتها، تأثیر ریزساختار و مسیر پردازش بر پاسخ مکانیکی در مقیاس کوچک و همچنین بر مکانیزمهای تغییر شکل و شکست سرمتهای Ti(C,N)-FeNi با فشردهسازی تک محوری میکرو-ستونی[3] توسط پرتوهای یون متمرکز با اندازههای مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. در این مطالعه، منحنیهای تنش-کرنش تعیین شدند و مکانیزمهای تغییر شکل مرتبط با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی در محل مشاهده و بررسی شدند. ابعاد میکرو-ستونهای مناسب بر اساس ویژگیهای ریزساختاری سرمتهای مورد مطالعه، برای غلبه بر مشکلات اثر مقیاس ارزیابی شدند. بر اساس نتایج به دست آمده، یک رابطه مستقیم بین استحکام تسلیم و نسبت سرامیک به فلز برای نمونههای کلوئیدی مشاهده شده است. همچنین بر اساس آزمایشات انجام شده، تغییر شکل اتصال فلزی و لغزش بین ذرات Ti(C,N)/Ti(C,N) به عنوان مکانیزمهای غالب در طول فشردهسازی، برای سرمتهای کلوئیدی به ترتیب با ۷۰ و ۸۰ درصد حجمی فاز سرامیکی، تعیین شده است. نتایج بهدستآمده نشان میدهد که نمونههای پردازششده از پودر بهدستآمده از مسیر کلوئیدی، رفتار مکانیکی برتری را در مقایسه با نمونههای شکلگرفته از متالورژی پودر معمولی (آسیاب گلولهای/خشک کردن) نشان میدهند.
منبع:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955221922007087
ارسال به دوستان