فناوری های مواد و ساخت:
بررسی جامع تولید، آزمایشهای مکانیکی و ماشینکاری آلیاژهای حافظهدار شکلی
در یک مطالعه جدید، فرآیندهای ساخت، انواع سیال برش، ماشینکاری و عملیات پیرسازی آلیاژهای حافظه دار شکلی بررسی شده است.
آلیاژهای حافظه دار شکلی، فلزاتی هستند که حتی اگر در دمایی کمتر از دمای معین تغییر شکل دهند، به سادگی با حرارت دادن به شکل اولیه خود قبل از تغییر شکل باز میگردند. آلیاژهایی با این ویژگی غیرمعمول به عنوان مواد کاربردی در حسگرهای دما، محرکها و متعلقات فیکسچرها استفاده میشوند. هنگامی که یک آلیاژ حافظه دار شکلی در فاز مارتنزیتی خود باشد، به راحتی به شکل جدیدی تغییر شکل میدهد. با این حال، هنگامی که آلیاژ از طریق دماهای استحاله خود گرم میشود، به آستنیت باز می گردد و با نیروی زیادی شکل قبلی خود را بازیابی میکند. این فرآیند به حافظه شکلی معروف است.
رایجترین آلیاژهای حافظه دار شکلی، مس- آلومینیوم- نیکل و نیکل- تیتانیوم (NiTi) هستند، اما SMAها همچنین میتوانند با آلیاژی کردن روی، مس، طلا و آهن ایجاد شوند. اگرچه SMAهای پایه آهن و مس، مانند Fe-Mn-Si، Cu-Zn-Al و Cu-Al-Ni به صورت تجاری در دسترس هستند و ارزانتر از NiTi هستند، SMAهای پایه NiTi به دلیل داشتن کاربردهای بیشتر و حیاتیتر، پایداری و عملی بودن و همچنین عملکرد ترمو مکانیکی برتر آنها ارجحیت دارند.
SMAها میتوانند در دو فاز مختلف، با سه ساختار کریستالی مختلف (مانند مارتنزیت دوقلو، مارتنزیت دوتایی، و آستنیت) و شش استحاله ممکن وجود داشته باشند. آلیاژهای حافظهدار شکلی پایه NiTi، بخشی از کاربردهای مختلف در صنعت هوافضا، سازه های عمرانی، لوازم پزشکی و خودرو را پوشش میدهند. خواص متمایز آلیاژهای حافظهدار شکلی شامل شبه الاستیسیته، ظرفیت میرایی، عملکرد زیستی، زیست سازگاری و عمر خستگی طولانی مدت است. البته این آلیاژها دارای معایبی مانند استحکام پایین در دماهای بالاتر و حساسیت خواص مواد در طول ساخت هستند. همچنین ماشینکاری معمولی آلیاژهای حافظه دار پایه NiTi به دلیل چقرمگی بالاتر، سخت شدن کرنش شدید و سخت شدن خستگی بسیار سخت است.
در یک مطالعه جدید، فرآیندهای ساخت، انواع سیال برش، ماشینکاری و عملیات پیرسازی آلیاژهای حافظه دار شکلی بررسی شده است.
منبع:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214785322060047
ارسال به دوستان