فناوری های مواد و ساخت:
تقویت اتصال بینسطحی در جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی کامپوزیت پلیمری تقویتشده با فلز سبک و فیبر کربن
در یک مطالعه جدید، آلیاژ آلومینیوم (AA6061) و پلیآمید 66 تقویتشده با فیبر کربن (CF-PA66) با استفاده از روش جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی (FSLW) با پیش عملیات لیزری به هم متصل شدهاند. در این پژوهش، مکانیسم پیوند بین سطحی بهبود یافته و تجزیه و تحلیل شکست اتصالات هیبریدی با جزئیات مورد بررسی قرار گرفته است.
جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی، راندمان اتصال بالایی را نشان میدهد که با سایر روشهای جوشکاری در اتصال فلزات سبک مثل آلومینیوم و کامپوزیت رقابتی است. امروزه، فناوری استراتژیک کلیدی طراحی سبک وزن خودرو، توسعه اتصال ترکیبی کامپوزیت پلیمری تقویتشده با فلز سبک/فیبر کربنی را پیش میبرد.
در یک مطالعه جدید، آلیاژ آلومینیوم (AA6061) و پلیآمید 66 تقویتشده با فیبر کربن (CF-PA66) با استفاده از روش جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی (FSLW) با پیش عملیات لیزری به هم متصل شدهاند. در واقع، قبل از انجام جوشکاری اصطکاکی، یک پیش عملیات لیزری، روی سطح آلیاژ آلومینیوم انجام شده است و باعث ایجاد ریز بافت[1] های منظمی روی سطح شده است. در این پژوهش، مکانیسم پیوند بین سطحی بهبود یافته و تجزیه و تحلیل شکست اتصالات هیبریدی با جزئیات مورد بررسی قرار گرفته است.
نتایج نشان داده است حداکثر استحکام کششی-برشی اتصالات بر اساس مکانیسم پیوند شامل اتصالات ماکرو/میکرو/نانو مکانیکی و پیوند شیمیایی به 24.48 مگاپاسکال رسیده است که در مقایسه با اتصالات FSLW بدون پیشعملیات سطحی لیزری، تقریباً 600 درصد افزایش یافته است. نتایج حاصل از شکستنگاری نشان میدهد، شکست در سطح مشترک ضعیف بین فلز و کامپوزیت، سطحی که حاوی تکسچر حاصل از پیشعملیات لیزری نیست و منطقه اختلاط رزین و الیاف کربن، اتفاق میافتد. این مطالعه، بینش جدیدی در مورد طراحی سبک وزن حاصل از یکپارچگی مواد-فرآیند-ساختار ارائه میدهد و باعث توسعه تحقیقات آینده در رابطه با فرآیندهای بهبود ساختارهای ترکیبی فلزی/کامپوزیت میشود.
منبع:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1526612522006582
ارسال به دوستان